Bak skola på Snasen står det ei blå bu, der to dresskledte damer jobber på. På ryggen til den ene står det Moltekarten gårds- og naturbarnehage, på ryggen til den andre står det Grønfjelldal Montssoriskole.
I samarbeid gjør Helene Hansen og Emilia Storvoll ”Galehuset” klart til storinnrykk etter påske – her skal det nemlig flytte inn ti høner til glede for elever, barnehageunger og ansatte på oppvekstsenteret.
Selv om Helene og Emilia holder på med isolering, så er interiøret klart i hodene deres. Utafor selve hønsefjøset skal det være benker med saueskinn der ungene kan sitte med panoramautsikt til hønene gjennom et stort vindu, eller de kan ta dem ut hit og kose med dem. Det skal være plass til eggsanking og forlagring.
Hønestell går inn som de daglige oppgavene ungene har, på lik linje med de andre oppgavene de har i skolehverdagen, som for eksempel å skjære frukt, hjelpe til å lage lunsj, moppe gulv og vanne blomster.
Hønene skal levere egg til skolen og barnehagen, og det som blir til overs skal elevene selge – dette skal det nemlig bli en elevbedrift av!
– Det å lære å ta vare på alt levende, både planter og dyr er viktig for oss mennesker på mange plan og et viktig montessoriprinsipp: vi lærer hva organismer trenger, vi lærer å ta ansvar, vi lærer praktiske arbeidsmetoder og vi lærer å respektere alt levende. Ved å drive et hønsehus får vi også ta del i flere viktige sykluser og prosesser som fra fødsel til død, matproduksjon, resirkulering og bruk av hønsegjødsel som næring til planter. I tillegg er det rett og slett trivelig å ha dyr rundt seg, og det bidrar til trivsel og glede for barn og voksne, forteller rektor Lena Nystrøm på Grønfjelldal Montessoriskole.
Heldige barn og heldige høner! Og heldige oss som snart kan kjøpe egg fra Oppdrettsanlegget for ildsjeler og entreprenører!