Gå til hovedinnhold Gå til søk

Gjør det lettere å følge drømmen

I Grønfjelldal har vi et litt spesielt fenomen, som vi forstår ikke er gjengs over alt – vi har for lite ledige hus i bygda! Nå skal vi endelig få gjort noe med det – et særs spennende prosjekt er på gang.

Forhåpentligvis kan vi gi flere muligheten til å vokse opp med naturen som lekeplass rett utafor stuedøra, med sosiale begivenheter for både barn og voksne, og ikke minst trygge og gode hverdager i Moltekarten og på Grønfjelldal Montessoriskole.

Det siste tiåret har vi hatt en befolkningsøkning på nesten 55 prosent, fra 120 innbyggere til 185 stk. Dette er et gledelig resultat av en jobb som er gjort med å skape aktivitet i bygda, omdømmebygging – og ikke minst takket være Moltekarten gårds- og naturbarnehage og Grønfjelldal Montessoriskole, som gjør bygda vår til et godt sted for småbarnsfamilier. Det er bygges nye hus og det bor folk på steder som bare har vært fritidsbolig gjennom årtier.

Dette med at vi trenger flere boliger har vært en snakkis i Grønfjelldal like lenge som vi har hatt befolkningsøkning. Det er en terskel å bygge helt nytt her, spesielt for folk som ikke allerede har tilknytning til bygda. Samtidig hører vi og leser om at flere og flere drømmer om å bo på bygda. Så hva skal til for at folk skal ta steget – følge drømmen i stedet for strømmen?

Dette har Grønfjelldal Næringsforening nå tatt et langt steg nærmere å finne ut. Da det ble utlyst midler fra næringsfondet til Rana kommune i forbindelse med covid-19-krisen, søkte – og fikk – GNF 72.000 kroner til et pilotprosjekt for bygdeboliger i samarbeid med arkitekt Anita Valrygg i Valrygg Studio. Målet er å utvikle et boligkonsept som kan brukes i bygder over hele landet, etter prøveprosjekt med lokale leverandører i Grønfjelldal.

Arbeidet er allerede i gang, og på nyåret vil det startes et omfattende research-arbeid; hvilke faktorer må være til stede for at de som ønsker det faktisk velger bygda? Hva tenker du om dette? Send gjerne ei tilbakemelding til eldbjorg@oppvekstbygda.no.

Valrygg, visstnok med aner fra Grønfjelldal, har sitt studio i København – og dette er også et hett tema i Danmark. Det er svært inspirerende med vibber fra ”den store verden” i vårt boligprosjekt i dalen.

Ha ei fortsatt fin adventstid, med både store og små prosjekter!