Gå til hovedinnhold Gå til søk

Steinalderlunsj i Grønfjelldal – sju lammelår rett fra jorda

Fredag forlot Grønfjelldal Oppvekstsenter 2025 og flytta rett inn i steinalderen. Høydepunktet? Da sju lammelår ble gravd opp fra ei steikegrop bak skola - møre, rykende og servert med poteter og gulrøtter ungene sjøl har dyrka.

Her graves opp lammelår fra Silåmo gård stekt møre i steikegrop bak Grønfjelldal Oppvekstsenter.

– Fikk litt sand mellom tenna, men det får bare være. Er jo huleboer i dag, konstaterte en fornøyd elev.

Fredag gikk Grønfjelldal Oppvekstsenter flere tusen år tilbake i tid. Hele skolen og barnehagen har steinalderen som tema i høst, og denne dagen flyttet undervisninga utendørs.

Med stor iver tente barna bål uten fyrstikker, de øvde på å forme pilspisser av stein, spikket bestikk av tre og lærte at tålmodighet er en del av håndverket.

Høydepunktet kom da sju lammelår fra Silåmo gård i nabolaget her ble gravd opp fra steikegropa bak skolen. Kjøttet hadde ligget der siden tidlig morgen, pakket inn og etter hvert skikkelig mørt.

-Det er sinnsykt at det går an å steik ting under jorda, utbrøt en elev, mens hun spadde på for å finne lammelårene blant varme steiner.

 

Stortrinnet hadde ansvaret for kjøttet, småtrinnet for poteter og gulrøtter de selv hadde dyrket, og barnehagen hadde plukket sopp. Sammen dekket de til et måltid som mettet hele skolen, halve barnehagen, alle ansatte – i tillegg til en bestefar, tre arbeidere fra Tangen  og en medarbeider fra Ikke A4.

-Ikke verst å få det hære tel lunsj, gliste «bestefar» Kjell, som «tilfeldigvis» tok seg en tur på skola akkurat i lunsjtida denne godværs-fredagen.

Ja, og ikke nok med det – til drikke ble det servert hjemmelaget geitramssaft.

Moltekartene digger uten tvil å få servert et ureist måltid!

I montessoripedagogikken handler slike prosjekter om mer enn praktiske ferdigheter. Elevene får erfare menneskenes reise – fra de første som lærte å mestre ild og stein, til vår egen tid. Ved å starte med steinalderen og gradvis bevege seg gjennom bronsealder, jernalder, den industrielle revolusjon og frem til Grønfjelldal i dag, blir barna kjent med både kjente og ukjente helter som har banet vei.

– Vi ønsker å stimulere nysgjerrigheten, sier montessoripedagog Solveig.

– Barna får erfare at ting ikke bare kan kjøpes på butikken eller settes i ovnen. De får øve på teknikker, takknemlighet og samarbeid. Og så blir det ekstra fint når resultatet kan deles i fellesskap – rundt et måltid alle har bidratt til.

Småtrinnet sto for potetene og gulrøttene, som de har dyrka selv på Grønfjell gård.

Ikke riktig alle redskapene som ble brukt på steinalderdagen var fra steinalderen. Men hei, må man, så må man.